مانیتورینگ چیست ؟
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که متوجه مشکل و خطایی در شبکه خود شده باشید اما نتوانستید علت آن را پیدا کنید! راه حل آن چیست و چطور می توانیم این خطا ها را شناسایی کنیم؟ یا حتی خطا ها را پیش از بروز آنها پیش بینی و شناسایی کنیم.
امروزه ، اصطلاح نظارت بر شبکه یا همان مانیتورینگ شبکه در سراسر صنعت فناوری اطلاعات رایج است. مانیتورینگ شبکه یک فرایند حیاتی و بسیار مهمی است که تمامی اجزای شبکه مثل روترها، سوئیچها، فایروالها، هاب ها، سرورها و ماشین های مجازی (VM) رو از نظر مشکلات عملکردی و خطاها ارزیابی می کند. مانیتورینگ توسط متخصصان بخش پشتیبانی شبکه انجام می شود.
مانیتورینگ چه کمکی به ما می کند و چه کاربردی برای سازمان داره؟
این قابلیت مانیتورینگ شبکهبه شما کمک می کند محل دقیق مشکل شبکه را پیدا کنید یا حتی ثابت می کند که مشکل شبکه نیست پس باید جای دیگه ای به دنبال رفع خطا باشید. اما آیا یک بار مانیتور کردن کافی است؟ خیر ؛ بلکه باید این عمل به طور مداوم و مستمر ادامه پیدا کنه چرا که مانیتورینگ مستمر می تواند به شما کمک کند تا نسبت به مشکلات و خطاهای احتمالی از قبل با خبر شوید و قبل اینکه کاربران درگیرش بشن شما اونا رو مدیریت کنید.
مانیتورینگ کردن پهنای باند چیست؟
تا به حال به مانیتورینگ کردن پهنای باند توجه کردید؟ مانیتورینگ پهنای باند یکی از شاخص های کلیدی در شبکه است که باید حتما ارزیابی شود و به ما کمک می کند تا الگوی مصرف ترافیک شبکه و ساعات اوج مصرف و همچنین مشکلات احتمالی مربوطه رو شناسایی کنیم. یک شبکه با پهنای باند زیاد اجازه می دهد در هر ثانیه حجم بیشتری از اطلاعات رو جابجا کنید. با استفاده از ابزار مانیتورینگ می توان وضعیت پهنای باند شبکه خود را مانیتور کرده و متوجه شویم که مقدار از پهنای باند ما مورد استفاده قرار گرفته. این امر در صرفه جویی هزینه پهنای باند موثر بوده و یک امتیاز محسوب می شود.
موارد مهم در مانیتورینگ :
قبل از شروع مانیتور کردن باید این دید رو داشته باشیم که دقیقا چه چیزی رو قرار است مانیتورینگ کنیم؟ کدام یک از نواحی شبکه؟ چرا داشتن یک دیدگاه کلی برای ما بسیار مهم است و روی آن تاکید داریم؟ فرآیند مانیتورینگ شبکه به ویژه در شبکههای متعلق به شرکتهای بزرگ اگر پیشاپیش برنامهریزی و پس از آن به نحو مناسب مدیریت نشود ، می تواند یک کار بینهایت پیچیده و زمان بر باشد.
از موارد مهم در مانیتورینگ تشخیص نواحی از شبکه است که باید مانیتور شوند. اولین ناحیهای که باید به آن دقت شود، مانیتورینگ تجهیزات شبکه هستند. دومین ناحیه مورد نظر، برنامههای کاربردی، منابع و سرویسهای موجود در انواع خاصی از دستگاه ها است. اما نکته طلایی که باید دانست این است که به جای کل دستگاه های شبکه تنها دستگاه های حساس شبکه رو مانیتورینگ کنیم.
مزیت و کاربرد آن :
بارز ترین مزیت و کاربردی که مانیتورینگ دارد، مطلع کردن شما از وضعیت شبکه است. با این حال مانیتورینگ فواید دیگری نیز دارد مانند :
- کاهش هزینه های احتمالی با اطلاع به موقع ایرادات شبکه
- افزایش بازده شبکه با پیش بینی، پیشگیری و رفع مشکلات احتمالی
- کمک به ارتقای امنیت شبکه
- بررسی ترافیک شبکه و شناسایی ترافیک های غیر عادی
- تسریع عیب یابی شبکه با تشخیص به موقع و دقیق مشکلات شبکه
سیستم های مانیتورینگ شبکه می توانند از انواع و اقسام تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری که بصورت Appliance یا نرم افزار نصب می شوند تشکیل شوند. از جمله نرم افزار های مانیتورینگ شبکه می توان به نرم افزار های zabbix و mikrotikdude و PRTG اشاره کرد.
مانیتورینگ یکی از خدمات تخصصی فن نگار است. همکاران ما در فن نگار می توانند در این زمینه به شما کمک بسیاری کنند.پس تا دیر نشده با ما تماس بگیرید.