هر تکنولوژی که پا به دنیای فناوری می گذارد اگر بخواهد جزء بهترین فناوری و پر طرفدار ترین باشد باید در هزینه های آن صرفه جویی کند. یکی از تکنولوژی هایی که در حال حاضر در دنیای فناوری وجود دارد و از مهمترین و پر طرفدار ترین ها به حساب می آید مجازی سازی سرور و شبکه است.
مجازی سازی یا در اصطلاح همان Virtualization تکنولوژی است که به منظور صرفه جویی در منابع فیزیکی به کار می رود. در مجازی سازی منابع موجود سخت افزار مانند RAM و CPU را به چند قسمت تقسیم می کنیم. در این صورت یک نمونه کوچک از نمونه اولیه را خواهیم داشت. با این کار هر کدام از قسمت های مجزا شده به صورت مستقل امکان مدیریت منابع و نرم افزارهای خود را دارند.
مجازی سازی به طور کلی به دو روش انجام می شود:
نوع یک : نوع حرفه ای که اصطلاحا به آن bare metal hypervisor نیز می گویند.
شامل استفاده از یک سیستم عامل مخصوص مجازی سازی در سرور فیزیکی (Host) و در اختیار گرفتن منابع اصلی مثل RAM ، CPU و Disk در سیستم میزبان و واگذاری و مدیریت منابع بین سیستم عاملهایی که به عنوان مهمان (Guest) نصب می شوند، می باشد. در این نوع مجازی سازی به سیستم عامل میزبان که وظیفه کنترل و تقسیم I/O و منابع اصلی سرور بین سیستم عاملها را دارد hypervisor گویند.
ماشنهای مجازی نوع یک خود به دو نوع تقسیم می شوند. hypervisor هایی که اجازه استفاده از منابع بین سیستم عاملهای میهمان را به صورت اشتراکی میدهند. مثل OpenVZ و دسته دیگر hypervisor هایی که به هر سیستم عامل مهمان مقدار مشخص شده منابع سخت افزاری را واگذار می کنند و در صورت پر شدن منابع هر میهمان، میهمان دیگری دچار مشکل نمی شود.
این نوع مجازی برای اجاره کنننده بسیار اهمیت دارد زیرا مطمئن خواهد بود مقدار حافطه یا پرازنده مورد نظر کاملا اختصاصی است. از جمله هایپر ویزور هایی (hypervisor) که از این دسته هستند vmWare ESXi ، Ms HyperV و Cytrix Xen می باشند.
نوع دوم: جنبه آزمایشگاهی و کاربرد خانگی دارد.
در این نوع مجازی سازی یک نرم افزار که نصب و کاربرد بسیار راحتی دارد با چند مرحله next مثل هر برنامه کاربردی دیگر یا Application در سیستم عامل اولیه نصب می شود و امکان ایجاد ماشین مجازی یا سیستم عامل دیگری در لپ تاپ و کامپیوتر شخصی را به ما می دهد. از جمله معروفترین نمونه های این نوع می توان به VMWare Workstation و Virtual Box اشاره نمود.
و اما
چرا مجازی سازی؟
مجازی سازی چه مزیت هایی دارد؟
فن نگار به این سوالات پاسخ می دهد.
بهطور کلی مزایای مجازی سازی شامل موارد ذیل است:
- کاهش هزینه خرید تجهیزات سختافزاری
- متمرکز سازی
- کاهش هزینههای جاری نظیر برق، نگهداری، تعمیرات
- کاهش گرمای تولیدی توسط دستگاهها
- عدم نیاز به فضای زیاد نسبت به حالت سنتی
- استفاده از بیشترین ظرفیت تجهیزات سختافزاری
- جابجایی راحت
- پشتیبانگیری (Backup) راحت از اطلاعات
- تسریع امور به خاطر وجود بالقوه دستگاهها و عدم نیاز به صرف زمان برای خرید، نصب و آمادهسازی
- امکان تنظیم و نصب سرورها و تجهیزات مجازی با استفاده از الگو و کپی برداری
- ریکاوری یا بازیابی کردن راحت تر تجهیزات مجازی
به طور کلی مجازی سازی در علوم کامپیوتر به معنای ساخت یک نسخه مجازی از یک شئ است . این شئ می تواند بخش های مختلف نرم افزاری یا سخت افزاری باشد. مجازیسازی بحثی است که امروزه در دنیای IT بسیار زیاد مطرح میشود و یکی از مزایای مجازیسازی، صرفهجویی در انواع هزینههای سختافزاری و نرمافزاری برای شرکتها و سازمانهای مختلف است. با کاهش استفاده از سختافزارها میتوانیم در مصرف انرژی برق هم صرفهجویی کرده و درنتیجه به محیط زیست کمک کنیم.
با توضیحاتی که گفته شد؛ به نظر شما مجازیسازی میتواند کمکی به مدیریت بهتر بر روی دادهها و اطلاعات و حفاظت از آنها را داشته باشد؟ برای دریافت اطلاعات بیشتر با همکاران ما در فن نگار تماس بگیرید.